NİÇİN PSİKİYATRİST?
Evet niçin psikiyatrist. İhtiyacım yok ki. Ben zayıf bir insan mıyım? Sorunumu çözemeyecek kadar aciz miyim? Ben sorunumu çözebilirim. Psikiyatrist ne yapacak ki? Derdime derman mı olacak? Verdiği öğütler, verdiği ilaçlar neyi düzeltecek ki. Benim sorunlarım belli, çözümü de belli biliyorum zaten. Maddi problemlerim var, Psikiyatrist bana para mı verecek? Aşırı temiz ve titizim, çok yoruluyorum, Psikiyatrist gelip evimi mi temizleyecek? Çevremdeki insanlara çok sinirleniyorum, Psikiyatrist gelip o insanları çevremden mi uzaklaştıracak? Uykusuzluğum var, Psikiyatrist gelip ninni mi söyleyecek? İştahsızım yemek yiyemiyorum , Psikiyatrist gelip yemek mi yedirecek? Kafamın içi karmakarışık, Psikiyatrist kafamın içine girip kafamı mı düzeltecek? Evet haklısınız , Psikiyatrist size ne para verecek, ne evinizi temizleyecek, ne insanları çevrenizden uzaklaştıracak, ne ninni söyleyecek, ne yemek yedirecek, ne de kafanızın içine girecek peki , Psikiyatrist ne yapacak niçin ona gitmeliyim?
Her şeyden önce, Psikiyatriste başvurmak bir zayıflık, bir acizlik değildir. Herhangi bir konuda yardım almak zayıflık göstergesi değildir. Mesela elimizde çok ağır bir bavul olsa, taşımakta zorlansak, birisi bavulumuzun ucundan tutsa taşımamıza yardım etse, bu durum bizim güçsüz olduğumuzu mu gösterir? Bavulun ağırlığı bizim gücümüzü aşmaktadır. Tek başımıza kaldırmamız, taşımamız oldukça güçtür. Belki de tek başına taşıyabiliriz, ama aşırı derecede yoruluruz, belli bir zaman sonra da pes ederiz. Oysa küçük bir yardımla hem amacımıza ulaşırız, hem çok yorulmayız, hem de pes etmek zorunda kalmayız.
Psikiyatrik sorunlar da aynı ağır bir bavul gibidir. Hayatta bazı sorunlar o kadar ağırdır ki tek başına taşımak, üstesinden gelmek oldukça güçtür. Ağırlığı altında eziliriz. Bu durumda bavulumuzun ucundan biri tutsa, bize yardımcı olsa fena mı olur? Herhalde olmaz. Bu durumda size yardımcı olacak kişi , Psikiyatristtir. Bu yardım, bazen psikoterapi, bazen ilaç tedavisi, bazen de her ikisini beraber kullanmakla olabilir. Tedavideki başarı öncelikle yardım istemekle başlar. Onun için asla yardım istemekten çekinmeyelim.
Sorunlarımızı inkar etmenin, yardım istememenin bize sağlayacağı bir fayda yoktur. İnkar etmekle sorun ortadan kakmıyor. Aksine biriktikçe birikiyor. Belli bir zaman sonra altından kalkılmaz bir hale geliyor ve sorunların altında ezilmeye başlıyoruz. İnsanları diğer canlılardan ayıran bir özellik düşünüp kendini ifade etme yeteneğidir. Sorularımızı inkar etmeyip, düşünüp ifade ederek yardım alma yolunu seçecek olursak inanın hayat bizim ve çevremiz için daha kolay ve daha yaşanılır olacaktır.
Psikiyatrist Dr. Necati ÇOBANOĞLU